Fiind un bautor de cafea, nu cel mai inrait insa imi place sa o savurez…si consider ca pot sa fac diferente intre o cafea buna si una mai putin buna am zis sa vin si sa las un mic comentariu asupra acestei bauturi atat de deosebite.

O scurta istorioara…

Cafeaua a avut o evolutie foarte interesanta de-a lungul timpului. Principalul tip de cafea, cafeaua arabica, originara din Etiopia, a migrat in Arabia, Egipt , America de Sud(Brazilia, Columbia) si alte tari aflate intre paralela de 25 de grade la nord si cea 30 de grade la sud. La inceput, boabele de cafea au fost importate din Etiopia in Yemen.O legenda traditionala yemenita povesteste despre omul sfant Shaikh ash-Shadhili, un yemenit sufi, care in timp ce calatorea prin Etiopia a observat capre neobisnuit de sanatoase si de vioaie. Curios, a gustat si el boabele cu care se hraneau animalele, si a simtit un efect similar.

Cel mai probabil, cuvantul cafea provine de la denumirea locului de origine, Kaffa din Etiopia. Acest cuvant are multe forme, foarte asemanatoare: qahwa in araba, kahveh in turca, caffè in italiana, cafè in franceza, coffee in engleza, ajungand la cafea in limba romana.

Cererea de cafea in Orientul Apropiat a fost foarte mare si toate transporturile care paraseau Yemenul cu destinatia Constantinopol sau Alexandria erau controlate foarte bine ca nu cumva sa iasa vreo planta din tara. Cu toate aceste restrictii, in timpul pelerinajului lor la Mecca, musulmanii, au reusit sa ascunda si sa ia cu ei plante de cafea si sa le cultive in tarile lor. Astfel, a inceput cultivarea cafelei in India. Dupa aceea, prima cafenea din Istanbul a fost inaugurata in 1554.

Cafeaua a fost introdusa in Anglia in 1430 de catre un profesor grec de la Oxford, Ioannis Servopoulos, si de aici si-a continuat lungul traseu spre popularitatea din ziua de azi. Cu siguranta, trebuie sa le multumim companiilor britanice si olandeze pentru ca datorita lor a devenit aceasta bautura accesibila in Europa in secolul XVI. Primele cafenele europene s-au deschis de abia la mijlocul secolului XVII la Londra (1652), la Boston (1670) si la Paris in 1671. Ca o masura a popularitatii cafelei, aceste localuri au cunoscut o crestere impresionanta: in 1675, erau peste 3000 numai in Anglia.

Legenda spune ca prima cafenea din Europa Centrala s-a deschis la viena in 1683, dupa Batalia Vienei, avand ca furnizor pe turcii infranti. Alta poveste, mult mai credibila, plaseaza primele cafenele in Krakovia in secolul XVI sau XVII, din cauza legaturilor mai stranse cu estul, in special Turcia.

Prima plantatie de cafea din Lumea Noua a fost intemeiata in Brazilia in 1727, tara care se sprijinea in principal pe munca sclavilor africani.
Succesul cafelei in Europa secolului XVII a fost paralel cu raspandirea masiva a obiceiului de a fuma tutun, in timpul Razboiului de 30 de Ani (1618-1648).

Planta mama pentru majoritatea cafelei arabice din lume este pastrata la Amsterdam.

Cafeaua praf dateaza din secolul XVIII, dar nu a devenit populara decat in 1901, cand cafeaua instant a fost prezentata de Satorie Kato la expozitia Buffalo Pan American. Aceast tip de cafea a fost marketata sub denumirea de Nescafé in 1939.

Procesul de decofeinizare a fost dezvoltat de doctorul Dr. Ludwig Roselius of Bremen. Cofeina este inlaturata prin intermediul apei sau a unor solventi cum ar fi acetatul de etil.

Tipuri de cafea

Cea mai buna cafea se cultiva la o altitudine in jur de 1000 de metri. Datorita inaltimii, aromele dezvoltate in fructele de cafea (ce contin boabele) sunt mai elegante si mai complexe.

Fructul se culege manual din copacii care au atat flori, cat si fructe verzi si coapte in acelasi timp. Boabele au o paleta coloristica care trece de la verde palid la galben inchis cand sunt crude. Cele mai folosite varietati din amestecuri sunt “Cafeaua Arabica” si “Cafeaua Robusta“.

Cafeaua arabica este o varietate de cafea folosita pentru amestecuri de calitate, pentru cunoscatorii rafinati. Boabele sunt foarte aromate si au un gust deosebit. Catea feluri de cafea din acest sortiment care se pot gasi la noi in comert sunt: Julius Meiln, Davidoff, Illy, Lavazza, Amaroy, Rioba, Fortuna(Rendez-Vous, Meridian) Dallmayr(Prodomo, Sonderklasse, Extra spezial, Standard), Jacobs(Kronung, Night&Day), Tchibo Exclusive, Doncafe(Selected, Gold).

Cafeua robusta este sora mai saraca si mai urata a cafelei arabice. Acest tip este rareori vandut ca atare, el fiind amestecat cu cafea instant ieftina. Robusta are o cantitate de cofeina de doua ori mai mare decat cafeaua arabica. Catea feluri de cafea din acest sortiment care se pot gasi la noi in comert sunt: Jacobs Mild, Doncafe Elita, Fortuna Crema, Tchibo Family, Fort. Marea majoritate din aceste cateva sortimente sunt “robusta+arabica”.

Cum ar trebui pastrata cafeaua

Cafeaua isi pierd aroma foarte repede, indiferent daca este sub forma de boabe intregi sau macinate. Boabele intregi prajite se pastreaza in containere sigilate, in locuri racoroase cu umiditate scazuta. Daca vreti sa le pastrati mai multa vreme, puneti-le in recipiente vidate si inghetati-le, cel mult trei luni. Si cafeaua proaspat macinata poate fi pastrata la frigider, tot intr-un container sigilat.

Efectele cafelei,

Efecte pozitive

După o perioadă de zece ani de cercetări în Japonia, din 100 000 de persoane care au consumat cafea, 214 s-au îmbolnăvit și au murit de cancer renal, în comparație cu neconsumătorii de cafea, dintre care au murit de cancer 514 persoane. De aici s-a tras concluzia că substanțele antioxidante din cafea protejează celulele renale de radicalii de oxigen cancerigen. In comparație cu ceaiul verde la care nu s-a putut dovedi acest efect. Rezultate asemănătoare s-au obținut în Ottawa la cei cu tendență de cancer la sân. Un alt studiu National Health and Nutrition Examination Survey publicat în anul 2005 arată că la cei care consumă cel puțin două căni de ceai sau cafea zilnic se reduce incidența bolillor cronice de ficat, care sunt frecvente la alcoolici sau persoane supraponderale. Prin efectul cofeinei incidența bolii se reduce. Se presupune un efect pozitiv și în boala Parkinson sau Alzheimer.

Efecte negative

În cazul consumului abuziv de cafea sau alte băuturi care conțin cofeină pot să apară următoarele efecte negative:

  • tahicardie, (frecvență cardiacă crescută)
  • neliniște, tremor (tremurături), nervozitate, stări de panică
  • insomnie
  • convulsii
  • o stare ușoară de dependență, în lipsa cafelei pot să apară dureri de cap (migrenă)

© Copyright 2010 - 2016 Adrian Benea . All Rights Reserved.

HostVision HostVision HostVision
%d bloggers like this: