f64.ro%20

Sunt utilizator Mac de putin timp, aproximativ 6 luni, si una dintre primele probleme pe care le-am intampinat a fost aceea de a scrie sau a citi fisiere de pe diferite surse externe conectate prin USB la computerul meu. Fie erau HDD-uri externe, fie Flash-uri USB, nu puteam scrie sau citi fisiere pe acestea de pe hardul Mac-ului sau invers. Pare un lucru relativ simplu putem sa spunem, dar cand este pe un sistem nou pentru tine, lucrurile par putin mai complicate, mai ales la inceput.

Am cercetat si, cum era si normal, am gasit solutia. Formatul era HFS+, dar problema era ca vroiam sa folosesc acel flash USB pe ambele sisteme de operare, Windows si Mac OS X.

Deoarece Mac OS X si Windows folosesc sisteme total diferite de fisiere, modul in care o unitate este formatata poate determina ce tip de computer poate lucra cu aceasta. Sunt patru tipuri de formatare care se pot face acestor flash-uri USB sau HDD-uri externe, dar acestea ating grade diferite de compatibilitate intre aceste doua sisteme de operare.

HFS+

Fisierul nativ al sistemului de operare Mac OS X HFS+, cunoscut si sub numele de Mac OS Extended, este singurul care functioneaza cu Time Machine. Atata timp cat acest format este cel mai bun pentru a rula OS X pe el, Windows-ul nu il suporta. Pentru a putea folosi acest format si pe un PC cu Windows si pentru a nu fi nevoit sa reformatezi flash-ul pierzand astfel toata informatia, poti instala un program ce se numeste MacDrive. Dupa instalarea MacDrive pe un PC cu Windows acesta va fi compatibil perfect pentru a scrie sau a citi fiserele de pe formatul HFS+. Aceasta solutie nu este cea mai buna daca vrei sa folosesti acel drive extern pe orice PC cu Windows, fara a fi nevoit sa instalezi acest software pe el sau fara a avea posibilitatea de a-l instala(lipsind conexiunea la internet).

NTFS

Daca HFS+ este formatul nativ pentru OS X, NTFS este formatul nativ pentru Windows. Acest tip de format este doar partial comptibil cu OS X. Astfel, Mac-urile pot citi fisierele de pe partitiile NTFS dar nu pot scrie pe acestea. Daca vrei sa copiezi fisere din PC in Mac acest format te poate ajuta in aceasta privinta. Lucrurile nu stau la fel daca vrei ca fisiere din Mac sa le copiezi in PC cu ajutorul unui flash sau HDD formatat in NTFS. Acest lucru nu este posibil.

FAT32

Acest format este cea mai buna varianta pentru a putea fi acceptat de ambele sisteme de operare, si ca scriere si ca si citire, fiind cel mai universal format de pe piata. Am rezolvat cu FAT32 problema? Sigur ca nu. Din pacate acest format are el insusi un mare minus, fiind un foarte vechi format si avand o limitare tehnica. De exemplu, nu vei putea copia niciodata pe un flash sau HDD formatat in FAT32 fisiere mai mari de 4GB. Lucru acesta ne impiedica din start sa optam pentru acest format, deoarece foarte multe fisiere, programe, filme, etc., sunt mult mai mari decat aceasta limita de 4GB. In plus de asta, daca formatezi in Windows un flash sau HDD in formatul FAT32, partitia nu poate sa aiba o capacitate mai mare de 32GB, fiind deasemenea un mare minus. Pe Mac lucrurile stau putin altfel doar ca trebuie sa rulezi versiunea de OS X Lion(10.7), putand astfel sa creezi o partitie de pana la 2TB in format FAT32. Foarte bine, doar ca nu vom opta pentru asta deoarece ne limiteaza in continuare transferul la maxim 4GB.

exFAT

Acest format este unul relativ nou, introdus in 2006, si elimina cele doua mari probleme pe care FAT32 le avea in trecut: o partitie mai mare si transfer de fisiere practic nelimitat dupa standardele din ziua de astazi. Perfect pentru ce avem nevoie, dar totusi trebuie mentionat urmatorul aspect. Fiind practic un format destul de nou, acesta nu este compatibil cu Mac-urile si PC-urile mai vechi. Orice Mac care ruleaza minim 10.6.5(Sonw Leopartd) suporta exFAT, in timp ce orice PC cu Windows XP SP3, Windows Vista SP1 sau Windows 7 il va suporta fara probleme fiind perfect compatibil. Atata timp cat folosesti computere ce ruleaza aceste minime cerinte pot spune ca exFAT este cea mai buna alegere pentru a formata dispozitivele tale externe, flash USB, HDD extern.

Cum formatezi unitatea pe un Mac

1. Deschizi Disk Utility(Applications>Utilities)

2. Selectezi HDD-ul extern sau flash-ul USB din lista din stanga

3. Click pe Erase tab. Selectezi formatul – Mac OS Extended (HFS+), MS-DOS (FAT32), sau exFAT – si apoi completeaza campul Nume.

4. Click pe butonul Erase si operatiunea de formatare va incepe. Bineinteles ca acest procedeu de formatare presupunea stergerea tuturor fisierelor existente pe partitia respectiva, astfel inainte de a incepe formatarea asigurate ca ai salvat tot ce era important.

Cum formatezi unitatea pe Windows

1. Mergi la Computer(My Coputer in Windows XP)

2. Selectezi partitia din lista, dupa care click dreapta pe ea. Alegi Format din fereastra de meniu care iti va aparea.

3. Din fereastra urmatoare(vezi poza) poti alege formatul pe care doresti sa il alegi pentru unitatea ce urmeaza a fi formatata. Campul Alocation unit size trebuie sa fie default.

4. Click Start pentru a incepe formatarea. Pentru o formatare mai rapida poti bifa campul Quick Format.

La fel ca si la Mac, acest procedeu de formatare presupunea stergerea tuturor fisierelor existente pe partitia respectiva, astfel inainte de a incepe formatarea asigurate ca ai salvat tot ce era important.

© Copyright 2010 - 2016 Adrian Benea . All Rights Reserved.

HostVision HostVision HostVision
evomag.ro
%d bloggers like this: