f64.ro%20

In primul rand trebuie sa stiti ca acest update (catre Mavericks) este gratuit, cu conditia sa ai deja instalat pe Mac-ul tau Snow Leopard(10.6), Lion(10.7) sau Mountain Lion(10.8). Daca nu ai deja una dintre aceste versiuni de Mac OS X, trebuie sa instalezi/cumperi una pentru a beneficia dupa de Mavericks gratuit.

Primul pas este sa descarci din App Store Mavericks. Poti sa ii faci un simplu upgrade dupa ce l-ai descarcat sau poti sa il instalezi pe “curat”, Clean Install. Pentru acest lucru ai nevoie de un Install USB pentru a putea boota direct de pe acesta. Orice Flash Drive de minimum 8GB este compatibil cu acest lucru, urmand insa pasii urmatori.

Dupa ce ai introdus Flash Drive-ul in usb, mergi in Disk Utility(cmd+space=search) si selectezi din partea stanga Flash-ul. Mergi pe Erase si urmaresti cu atentie ca formatul Flash-ului sa fie Mac OS Extended(Journaled), iar numele Untitled si dai Erase. Dupa ce se termina formatarea treci la urmatoarea pozitie, Partition, iar din Partition Layout selectezi 1 Partition, iar pe urma actionand butonul Options verifici ca prima optiune, GUID Partition Table sa fie selectata. Partitionarea se poate face prin apasarea butonului Apply, respectiv Partition. Dupa terminarea operatiunii de partitionare ai deja un Flash Drive pregatit pentru urmatorii pasi.

 

Urmatorul pas este sa deschizi Terminal-ul, dupa care introduci urmatoarele comenzi:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles TRUE
killall Finder

O data descoperite fisierele ascunse poti trece la etapa urmatoare, aceea de a crea Flash Drive-ul bootabil pentru Mavericks.

Mergi in Finder/Aplications si pe Install OS X Mavericks dai click dreapta selectand mai apoi Show Package Content. In folderul SharedSupport vei gasi fisierul InstallESD.dmg pe care il vei accesa cu dublu click. O data verificat vei avea acces la fisierul BaseSystem.dmg.

Mergi din nou in Disk Utility si selectezi Flash Drive-ul din stanga, mai exact Untitled 1, dupa care Restore. Acolo vor aparea doua campuri, sursa si destinatia. In campul Destination, cu drag and drop vei trage din partea stanga Untitled 1, iar in campul Source vei trage fisierul BaseSystem.dmg. Accesezi butonul Restore, mai apoi Erase, dupa care introduci parola ta de administrator si Flash Drive-ul incepe sa se creeze. Acest proces dureaza aproximativ 10 minute.

Dupa ce aceasta operatiune se termina trebuie sa schimbi niste fisiere de pe Flash Drive. Intri in folderul System aflat pe Flash Drive, mai apoi in Installation, dupa care stergi fisierul Pakages(33 bytes) si o data cu acesta golesti si Trash-ul pentru a fi sigur ca ai scapat cu totul de el. In locul lui copiezi intreg folderul Pakages care se afla langa fisierul mai sus folosit, BaseSystem.dmg. Copierea acestuia dureaza aproximativ 20 minute.

 

Dupa ce copierea s-a inceiat, ai deja un Flash Drive bootabil pentru Mavericks. Acesta il poti folosi pentru un Clean Install pe Mac-ul tau.

Cum se face acest lucru, intr-un alt articol tutorial pe care o sa il gasiti aici pe blog.

Inainte de a incheia, ca sa nu ramai cu fisierele ascunse ale Mac-ului vizibile tot timpul, deschizi din nou Terminal-ul, dupa care introduci urmatoarele comenzi:

defaults write com.apple.finder AppleShowAllFiles FALSE
killall Finder

 

 

© Copyright 2010 - 2016 Adrian Benea . All Rights Reserved.

HostVision HostVision HostVision
evomag.ro
%d bloggers like this: